Γιώργος Τσανάκας

Ο Ολυμπιακός του Μαρτίνεθ έχει πολύ υψηλό ταβάνι!

Το πλάνο του Ντιέγκο Μαρτίνεθ απέναντι στη Γουέστ Χαμ άγγιξε το… τέλειο, αποδεικνύοντας πως η δουλειά που γίνεται στον Ολυμπιακό είναι τουλάχιστον εξαιρετική. Γράφει ο Γιώργος Τσανάκας.

Πώς αντιμετωπίζεις μια αγγλική ομάδα υψηλού επιπέδου; Ασφαλώς, ελέγχοντας το τέμπο και προσπαθώντας να βγάλεις την ίδια ένταση στον αγωνιστικό χώρο, σβήνοντας το εν λόγω πλεονέκτημα ενός συνόλου της Premier League. Ο Ολυμπιακός τα είχε όλα αυτά στη μεγάλη νίκη επί της Γουέστ Χαμ, αλλά είχε και πολλά περισσότερα στο χορτάρι του «Γ. Καραϊσκάκης», δείχνοντας πως η ομάδα που δημιουργεί από το μηδέν ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ έχει πολύ υψηλό ταβάνι.

Ο Ισπανός τεχνικός παραδέχτηκε αρκετές φορές στη συνέντευξη Τύπου της προηγούμενης ημέρας πως η ομάδα του βγάζει αμυντικά ζητήματα. Προφανώς, ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν αντιληφθεί το εν λόγω πρόβλημα και ήξεραν πως εφόσον επιτρέψουν στη Γουέστ Χαμ να τον «τρυπήσει» κάθετα και να δημιουργήσει τελικές, θα είχε μεγάλο ζήτημα. Το 4-3-3 ήρθε φυσιολογικά απέναντι στην «πιο ισχυρή ομάδα του ομίλου» όπως είχε τονίσει την Τετάρτη το απόγευμα ο Μαρτίνεθ. Η διάταξη αυτή επέτρεπε στους «ερυθρόλευκους» να ανεβοκατεβάζουν το τέμπο και να ελέγχουν τον ρυθμό, έχοντας την απαραίτητη ασφάλεια στα μετόπισθεν.

Με τον Έσε (σσ. έχει πάστα μεγάλου παίκτη) να επιστρέφει στο αρχικό σχήμα και να πραγματοποιεί μια εκπληκτική εμφάνιση, δείχνοντας πως είναι αναντικατάστατος και αποτελεί έναν καταλυτικό ποδοσφαιριστή στα πλάνα του προπονητή του. Ένα παιδί στα 21 του, έχοντας αντιμετωπίσει πρόβλημα τραυματισμού και παίζοντας με δεμένο πόδι, έβγαλε… νοκ-άουτ τον Σούτσεκ και τον Γουόρντ-Πράους. Μια φορά κάθετα ο Ολυμπιακός δεν «τρυπήθηκε», με τον Αργεντινό να έχει στο πλάι του τον Μαντί Καμαρά, ο οποίος είναι πιο μυαλωμένος από ποτέ στο παιχνίδι του. Και με τον Αλεξανδρόπουλο να λειτουργεί ως οκταροδεκάρι, πραγματοποιώντας συγκλονιστική εμφάνιση. Γιατί του ταιριάζει αυτός ο ρόλος, αφού του αρέσει να παίρνει μπάλες έχοντας χώρο μπροστά του για να κουβαλάει για μέτρα, προσφέροντας παράλληλα τα κατάλληλα στηρίγματα στους συμπαίκτες του. Την ίδια ώρα, ο Έλληνας χαφ συμμετείχε ενεργά και στο ανασταλτικό κομμάτι, ενώ πρέπει να έχει πατήσει λογικά κάθε χώρο του γηπέδου!

Ολυμπιακός-Γουέστ Χαμ 2-1: Άρθρο του Γιώργου Τσανάκα

Από κοντά ο Φορτούνης, ο ποιοτικότερος Έλληνας ποδοσφαιριστής, το επίπεδο του οποίου είναι ιδιαίτερα υψηλό. Το πώς διαβάζει το παιχνίδι και τις αδυναμίες του αντιπάλου είναι… τρομακτικό, όπως έκανε στην γκολάρα που πέτυχε όπου τρύπωσε ανάμεσα στα δύο αμυντικά χαφ και πριν προλάβει να πέσει πάνω του ο Μαυροπάνος, εκτέλεσε με υπέροχο τελείωμα.

Και κάπου εκεί, έρχεται ο Πορόσο! Ένα παιδί που περίμενε καρτερικά την ευκαιρία του και όσες φορές πήρε χρόνο συμμετοχές, δεν τρέλανε και κανέναν. Έλα, όμως, που ο Μαρτίνεθ ήξερε πότε να τον βάλει, ρίχνοντάς τον στα βαθιά. Απέναντι σε μια ομάδα που του ταιριάζει, αφού πάει στο physical game. Ο στόπερ από το Εκουαδόρ έχει μεγάλο potential και στοιχεία που τον τοποθετούν σε αυτή τη λίστα με τα αξιοπρόσεκτα πρότζεκτ. Η πρώτη «γεμάτη» εικόνα του, ήταν και η πιο πειστική, με τον Πορόσο να μην χάνει επί της ουσίας μονομαχία! Τις απομακρύνσεις του να δουλέψει, κάτι που είναι και θέμα απειρίας που διαθέτει αυτή τη στιγμή.




Πάμε τώρα και σε δύο τελευταίες διαπιστώσεις. Η δουλειά που γίνεται από τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ και το επιτελείο του στις προπονήσεις, είναι υψηλού επιπέδου. Οι ποδοσφαιριστές έχουν να το… λένε πως δεν χαλαρώνουν λεπτό κατά τη διάρκειά τους, η ένταση είναι μεγάλη και η πίεση τεράστια ώστε στις προπονήσεις να έχουν απόδοση επίσημου αγώνα. Ο Ισπανός από τη μεριά του, διάβασε άριστα τη Γουέστ Χαμ και την έκανε να φανεί μια ομάδα τουλάχιστον στα μέτρα του, για να μην πούμε κατώτερή του. Και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το παιχνίδι στο Λονδίνο, εκεί όπου ο Μόγιες (που βλέπει Καραϊσκάκη και… ζαλίζεται) μάλλον θα βάλει αρκετούς από τους βασικούς του, με τους Πειραιώτες να ψάχνουν αποτέλεσμα πρόκρισης.

Κάτι τελευταίο. Ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει μεγαλύτερη ισορροπία στο παιχνίδι του, από τη στιγμή που τα τρία χαφ γίνονται δύο. Διότι στο 85’ βγήκε ο Αλεξανδρόπουλος και δύο λεπτά μετά, ο Κίνι έκανε μια κακή ομολογουμένως απομάκρυνση, αλλά ακόμη χειρότερο ήταν το κενό στα χαφ των «ερυθρόλευκων». Διότι ο Πακετά βρέθηκε μόνος του και χωρίς τον Έσε ή τον Καμαρά που είχαν ανέβει ψηλά στο γήπεδο κοντά του, να τον… ενοχλήσουν τουλάχιστον. Η (αν)ισορροπία είναι κάτι που έχει εντοπίσει ο Μαρτίνεθ. Σε αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος μπορεί να μην κοστίζει το 4-4-2, αλλά σε μεγάλα παιχνίδια θα έχει ενδεχομένως πρόβλημα τόσο στη διαχείριση όσο και στο να κρατήσει τον αντίπαλο μακριά από καλές τελικές προς την εστία του Πασχαλάκη.



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x